Onderwerp van een zin in het duits

12.01.2021
294

Ontleden Je moet de persoonsvorm, het onderwerp, meewerkend vwp en lijdend vwp kunnen vinden. Mijn kat is het liefste dier. Der Mann liest das Buch.

Er bestaan nog wel enkele werkwoorden met de 2e naamval, met name in juridisch taalgebruik 'Er ist des Diebstahls angeklagt'. Ik geef hem een boek. Let wel op de  werkwoorden  met  vaste 3e naamval. Loop  ik op straat? In het Nederlands kun je er 'geworden' bij denken; beklemtoont de handeling een toestand :  Der Tisch ist gedeckt. Het voltooid deelwoord van werden.

Wir glauben ihm.

Naamvallen overzicht In het Duits hebben lidwoorden etcetera verschillende uitgangen. Of maak de zin vragend. Dat geldt ook voor werkwoorden met de vaste 3e naamval. Van zo'n zin kun je een lijdende zin maken met behulp van de hulpwerkwoorden werden  of sein. Het vaakst komen de 1e en 4e naamval voor. Der Mann lacht.

Wir haben ihn gesucht. Bijvoorbeeld: Amerika wurde  von Kolumbus entdeckt.

NU Beter Spaans. Ich  werde von ihm angerufen. Het eerste woord is de persoonsvorm. Heinz bleibt der  Chef. Di e Frau lacht.

  • Ik geef aan hem een boek.
  • Das Mädchen liebt den Jungen. Dan geldt 'hij' of 'hem' voor het vrouwelijke, onzijdige of meervoudwoord.

Ik  geef aan  mijn moeder een kus. In alle huidige leergangen Duits gebeurt dat net zo: tabellen hebben ook daar de volgorde Onderwerp is kat, het liefste dier is naamwoordelijk deel van het gezegde. Er gibt sein er Freundin ein Geschenk. De volgorde in overzichtstabellen is hierop aangepast.

Dieser Roman wurde  von Goethe geschrieben.

Weet jij het antwoord?

Het woord dat verandert is de persoonsvorm. Het naamwoordelijk deel van het gezegde is hetzelfde als het onderwerp, maar dan in andere woorden. Het meewerkend voorwerp blijft in de 3e naamval: Wir haben dem Opa viele Geschenke gegeben. Het lijdend voorwerp  in de actieve zin wordt dan onderwerp in de passieve of lijdende zin.

Ik  geef aan  mijn moeder een kus. Ihm   hem wurde gratuliert. Hoe vind je het onderwerp. Instellingen Mijn gegevens. Mijn kat is het liefste dier.

Vertalingen en voorbeelden

Hij belt mij. Het minst de 2e. Alsmede het naamwoordelijk deel van het gezegde.

  • Alsmede het naamwoordelijk deel van het gezegde.
  • Ich  werde von ihm angerufen.
  • Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
  • Hat hier ein verzweifelter Deutschlehrer zur Spraydose gegriffen?

Onderwerp is kat, het liefste dier is naamwoordelijk deel van het gezegde. In het Nederlands kun je er 'geworden' bij denken; beklemtoont de handeling een toestand :  Der Tisch ist gedeckt. De volgorde in overzichtstabellen is hierop aangepast. Hoe vind je het lijdend voorwerp. Wie loopt op straat. Dat geldt ook voor werkwoorden met de vaste 3e naamval. Wir glauben ihm. Ich sehe den Mann!

Ook in de database

Het meewerkend voorwerp blijft in de 3e naamval: Wir haben dem Opa viele Geschenke gegeben. Dan is het lijdend voorwerp geen lijdend voorwerp maar een naamwoordelijk deel van het gezegde. Ihr   haar wird geholfen.

Bijvoorbeeld: Ik koop de bal. De vorm van woorden in de 1e en 4e naamval is ook vaker hetzelfde :. Die Bestellung  muss  morgen geliefert  werden.

  • Druppelaar voor planten zelf maken
  • Esprit outlet amsterdam bijlmer arena openingstijden
  • Mijn kamp kopen
  • Grote maten kleding heren winkel